BACK

Χαιρετισμοί της εκδήλωσης

 

Χαιρετισμός του Δρα Γιώργου Κιτρομηλίδη

Εκ μέρους και του Παγκύπριου Πολιτιστικού Συλλόγου με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στη σημερινή όμορφη και ξεχωριστή εκδήλωση, της παρουσίασης του νέου βιβλίου της Βασιλικής Νεοφύτου.

Γνωρίζω εδώ και αρκετά χρόνια τη συνάδελφο Βασιλική Νεοφύτου και έχω τη χαρά της συνεργασίας, σε πολλά θέματα, και της φιλίας της. Η Φιλόλογος Βασιλική Νεοφύτου, άνθρωπος ευαίσθητος, γνήσιος πνευματικός άνθρωπος, ασχολείται εδώ και αρκετά χρόνια με τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την ψυχολογία.

Η δοκιμασία της υγείας της την ενίσχυσε και την ευαισθητοποίησε, ακόμη περισσότερο. Μελετά, με φιλοσοφική ματιά, το περιβάλλον, το σύμπαν, τον άνθρωπο, το φυτικό και κυρίως το ζωϊκό βασίλειο. Αδυναμία της, πιστεύω, οι γατούλες, που πάντα βρίσκουμε συχνά και στα βιβλία που έγραψε. Γράφει θέλοντας, από τη μια να εκφράσει τις εμπειρίες, τα βιώματα και τους προβληματισμούς της και από την άλλη – πολύ σημαντικό – να επικοινωνήσει με τον συνάνθρωπο της και να μοιραστεί μαζί του πολλά και σημαντικά. Θέλει να στείλει θετικά μηνύματα και να μεταδώσει την αισιοδοξία. Θέλει να τονίσει τη σημασία της αγάπης, της φιλίας, της συμμετοχής, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης, της αλληλοστήριξης. Εισηγείται με αγάπη τους τρόπους και τις δυνατότητες της μεταμόρφωσης μας, κυρίως μετά από δύσκολες στιγμές, που μας καθηλώνουν. Χρειάζεται, πρέπει, να είμαστε ευέλικτοι και να κάνουμε κινήσεις που θα μας οδηγήσουν στην ηρεμία, γαλήνη, ισορροπία, ώστε να βγαίνουμε από το αδιέξοδο. Όλα αυτά μας τα δίδει μέσα από αλληγορικά κείμενα της στο βιβλίο της.                                                                                                                                                              Στο νέο της βιβλίο, το δεύτερο στη σειρά, που έρχεται ένα μόλις χρόνο μετά το πρώτο της βιβλίο, η Βασιλική Νεοφύτου προχωρεί σταθερά, ανεβαίνοντας του πνεύματος, της τέχνης, της λογοτεχνίας, την μεγάλη κλίμακα.

Οι «Θαυμαστές Μεταμορφώσεις» (εκδόσεις 2015) είναι ένα βιβλίο που προσφέρει ιδέες, σκέψεις, προβληματισμούς, εισηγήσεις για την πορεία μας στα δύσβατα μονοπάτια και τις δυσκολίες της ζωής.

Εκφράζω την χαρά μου, για μια ακόμη φορά, για την εκδήλωση αυτή, που μας δίνει ακόμη μια ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τη συγγραφέα και τις ιδέες της. Συγχαίρω θερμά τη Βασιλική Νεοφύτου, αγαπητή φίλη και αγαπητή συνάδελφο και της εύχομαι καλή συνέχεια. Βρίσκεται σε ένα πολύ γόνιμο και δημιουργικό στάδιο της πνευματικής της πορείας και αυτό μας δίνει τη βεβαιότητα για εξίσου καλή συνέχεια…

Συγχαίρω θερμά και το σύζυγο, συνεργάτη και συναγωνιστή της, φίλο Νεόφυτο Νεοφύτου, για τη συγκινητική και πολύ ουσιαστική και αποτελεσματική συμπαράσταση, ενίσχυση και βοήθεια που πάντοτε προσφέρει σε όλους.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου και τη δραστήρια Πρόεδρο του Δρα Μαρία Μιχαηλίδου, φίλη και συνεργάτιδα και να τους συγχαρώ για το αξιόλογο έργο που επιτελούν. Η σημερινή συνεργασία μου με τον Όμιλο μου δίνει χαρά και ικανοποίηση.

Δρ. Γιώργος Κιτρομηλίδης

 

Ανάγνωση του χαιρετισμού του Προέδρου του Κόμματος για τα ζώα Κύπρου Κου Κυριάκου Κυριάκου από την Κα Λήδα Νεοφύτου

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Εν όψει της Παγκόσμιας Μέρας για τα Ζώα και εκ μέρους του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στη σημερινή εκδήλωση και βέβαια ιδιαιτέρες ευχαριστίες στο τιμώμενο πρόσωπο τη συγγραφέα μας Βασιλική Νεοφύτου. Θερμές ευχαριστίες απευθύνω στον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, σε όλους και σε όλες που έχουν εργαστεί για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης και ιδιαίτερα στην Πρόεδρο του Ομίλου, δρα Μαρία Μιχαηλίδου.
Στο χαιρετισμό μου αυτό δεν μπορώ να μην κάνω αναφορά στον τρόπο προσέγγισης της συγγραφέως όσον αφορά τα θέματα των ζώων. ‘Ένας ευχάριστος τρόπος που ευαισθητοποιεί μικρούς και μεγάλους και τους ταξιδεύει σε κόσμους γεμάτους αγάπη και ανιδιοτέλεια.
Οι μικρές ιστορίες στις Θαυμαστές μεταμορφώσεις και στην Τετραλογία της αγάπης δείχνουν ότι σε αυτό τον πλανήτη δεν είμαστε μόνοι μας και ότι τα ζώα είναι ένα αναπόσπαστο μέρος και συστατικό για τη συνύπαρξη ανθρώπων ζώων και φυσικού περιβάλλοντος.
Σίγουρα αυτά τα βιβλία-διαμάντια θα πρέπει να βρίσκονται σε κάθε βιβλιοθήκη και σε κάθε σπίτι. Είναι ένας άμεσος τρόπος για να επιτευχθεί ο σκοπός που δεν είναι άλλος από την αγάπη, το σεβασμό και την συμπόνια προς όλα τα δημιουργήματα του Θεού. Είναι ένας τρόπος για να αλλάξει το υποσυνείδητο του ανθρώπου και ιδιαίτερα των παιδιών και να είναι πρότυπο στην κοινωνία μας.
Να μην ξεχνάμε ότι η βία στην οικογένεια έχει μεγάλη σχέση με τη βία στα ζώα και σίγουρα δεν θέλουμε τα σημερινά παιδιά να γίνουν αυριανοί εγκληματίες. Θέλουμε τα σημερινά παιδιά να είναι οι αυριανοί προασπιστές της φύσης, του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και πανίδας και όλα αυτά που είναι μέσα στο μοναδικό κοινό σπίτι μας που δεν είναι άλλο από τον πλανήτη Γη.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την κα Βασιλική Νεοφύτου η οποία έκανε τη μεγάλη διαφορά και τόλμησε να μεταφέρει τα σωστά μηνύματα. Αυτό το λέω γιατί δεν είναι εύκολο να τολμήσεις να δώσεις συνταγή για στιφάδο και μάλιστα χωρίς κρέας!
Κλείνω με αυτό και εύχομαι τα βιβλία να βρουν τη θέση εκεί που τους αξίζει και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα είναι πάντοτε αρωγός στις οποιεσδήποτε προσπάθειες για τα θέματα των ζώων γιατί το αξίζουν και γιατί τα δικαιώματα τους θα πρέπει να τα διεκδικούμε εμείς οι γνωστικοί άνθρωποι για λογαριασμό τους.

Κυριάκος Κυριάκου
Πρόεδρος
Λεμεσός 4/10/2016

 Ομιλία της Προέδρου του Ομίλου φίλων της βιβλιοθήκης Στροβόλου Δρα Μαρία Μιχαηλίδου

Σήμερα, 4 Οκτωβρίου, που η Δυτική Εκκλησία τιμά τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, έχει καθιερωθεί να εορτάζεται παγκοσμίως η «Ημέρα προστασίας των ζώων». Ας θυμηθούμε, άλλωστε και το μεγάλο μας συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος αφιέρωσε ένα ωραιότατο μυθιστόρημά του στον συγκεκριμένο αυτόν άγιο, προστάτη των ζώων, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Φτωχούλης του Θεού», βιβλίο που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε αναγνώστη.

Δυστυχώς, στον τόπο μας βλέπουμε, ακούμε, διαβάζουμε συνεχώς για κακοποίηση, δεινοπάθηση και παντελή αδιαφορία για τα ζώα, γεγονός θλιβερό, που πρέπει να μας προβληματίσει, επιτέλους, σοβαρά.

Όμως και εδώ και πολύ περισσότερο αλλού, υπάρχει ζωηρό και διαρκές το ενδιαφέρον πολλών ζωόφιλων και αρκετών ζωοφιλικών οργανώσεων. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να χαιρετίσω τη σύσταση του Κόμματος για τα ζώα και να επαινέσω την πολύχρονη και πολύτιμη εργασία της Εταιρείας Προστασίας των Ζώων. Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύτηκε μια πολύ ευοίωνη ανακοίνωση για μια παγκόσμια διάκριση της Ελληνικής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Γη», στη μακρινή Χαβάη. Η βράβευση αυτή είναι σπουδαία, γιατί οι συμμετοχές ήταν 110 από 42 χώρες. Η Οργάνωση «Γη» εισηγείται κάτι το πολύ πρωτοποριακό, την έννοια, δηλαδή, της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης.

Από την ανακοίνωση αυτής της διεθνούς βράβευσης, σας μεταφέρω, τα πιο κάτω, άκρως ενδιαφέροντα, που μπορεί να μας χρησιμεύουν αργότερα για αναστοχασμό.

«Στις πολλές δράσεις που είχε να προτάξει η Οργάνωση Γη στο διαγωνισμό ήταν και το Κέντρο της Γης στο Ιλιον, ένα κέντρο Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης. Στόχος του είναι να εμπνεύσει στους ανθρώπους την απαραίτητη αυτοπεποίθηση ώστε να μπορούν να απολαύσουν και να εκτιμήσουν τη δύναμη της ζωής και της φύσης. Κεντρικός στόχος της οργάνωσης, άλλωστε, είναι να εισαγάγει την έννοια της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης, έναν νέο τρόπο σκέψης και λειτουργίας βάσει του οποίου μπορούμε να οργανώσουμε την καθημερινότητα μας, τη ζωή μας, τη δουλειά μας και φυσικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε η δράση μας να μην έχει δυσανάλογο κόστος προς τους φυσικούς πόρους, ενισχύοντας παράλληλα κοινωνικά χαρακτηριστικά όπως η συνεργασία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η συλλογική δράση. Τα μέλη της οργάνωσης αναζητούν και προτείνουν τρόπους ώστε μέσα από τη μεταβολή του παραδοσιακού συστήματος παραγωγής και κατανάλωσης να πετύχουμε μικρές καθημερινές νίκες για ένα βιώσιμο μέλλον μέσα από την ενημέρωση και τη βιωματική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Aephoria.net, ένα πρόγραμμα εκκίνησης και υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, με σκοπό την ανάδειξη της περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστιθέμενης αξίας νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην ελληνική οικονομία.


Ίσως τα λόγια του Ζακ-Υβ Κουστό, τα οποία φιλοξενούνται στο site της οργάνωσης, να συνοψίζουν καλύτερα το μεγαλύτερο διακύβευμα για τον σύγχρονο άνθρωπο: «Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει».

Αλλά, ας γυρίσουμε στην αποψινή μας φιλοξενούμενη, φιλόλογο και συγγραφέα, τη φίλη Βασιλική Νεοφύτου και στο βιβλίο της «Θαυμαστές Μεταμορφώσεις», το οποίο είναι έκδοση του εκδοτικού οίκου ΑΚΤΙΣ και έχει εκδοθεί εφέτος, 2016. Αποτελείται από πέντε αλληγορικά παραμύθια – διηγήματα, τα οποία έχουν πρωταγωνιστικό πρόσωπο κάποιου ζώου, μικρού ή μεγάλου, κοντινού ή μακρινού μας, όμως πάντοτε αθώου και ανυπεράσπιστου και πάντοτε πολύ χρήσιμου για όλη την τροφική αλυσίδα και αενάως να είναι απαραίτητο στη φύση και στη ζωή.

Τη Βασιλική Νεοφύτου παρουσιάσαμε και καλωσορίσαμε στον χώρο της λογοτεχνίας το 2014 με το πρώτο της βιβλίο, την «Τετραλογία της Αγάπης», το οποίο βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό «Καφενείο των Ιδεών» κατά τον 30ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Σικελιανά». Ο ίδιος Οργανισμός βράβευσε στον επόμενό του διαγωνισμό, στον 31ο «Σικελιανά», το πρώτο διήγημα της παρούσας συλλογής με τον τίτλο «Οι αραχνοπεταλούδες». Πρόσφατα έμαθα πως βραβεύτηκε και άλλο έργο της ανέκδοτο, το οποίο είχε υποβληθεί στον ΕΠΟΚ. Για όλες τις διακρίσεις, τη συγχαίρουμε θερμά και ευχόμαστε να έχει πάντοτε υγεία, δύναμη και να είναι ανεξάντλητη η θέληση και η δημιουργικότητα, που τη χαρακτηρίζουν πλαίρια.

Το βιβλίο «Θαυμαστές Μεταμορφώσεις» περιέχει τα εξής πέντε διηγήματα:

α) Οι Αραχνοπεταλούδες
β) Ο πιο θαυμαστός σκύλος του κόσμου
γ) Η Λίμνη των Κύκνων
δ) Το γεράκι, ο Ρώμος
ε) Η Χιονάτη, το Χιονομπαλάκι και το χαλουμοστιφάδο

Σε όλα τα διηγήματά της παίζει η συγγραφέας με τη φιλοσοφική ιδέα της μεταμόρφωσης, της αλλαγής, της ροής, των όσων υπάρχουν στη φύση συνεχώς και αδιαλείπτως. Ταυτόχρονα ξαπλώνει τις ιδέες της στον αναγνώστη για την αγάπη στη φύση και την ανάγκη διαφύλαξής της για την επιβίωση όλων μας σ’ αυτόν τον πλανήτη και τονίζει ιδιαίτερα και την ανάγκη της δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης και την ανάπτυξη όλων των καλών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων του ανθρώπου, με την ενσυναίσθηση, τη φιλία, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και πάνω απ’ όλα πάντοτε με αισιόδοξη διάθεση, καλοσύνη και προσήλωση στους στόχους μας.

Σας μεταφέρω και την ουσία όσων προαναφέρθηκαν, από τη παρουσίαση του βιβλίου στο υπό έκδοση τόμο της Ανέμης αρ. 24, η οποία παρουσίαση γράφτηκε ευθύς μόλις πήρα την περασμένη άνοιξη στα χέρια μου το βιβλίο:

«Η συγγραφέας αξιοποιεί την έννοια της μεταμόρφωσης και της συνεχούς αλλαγής, στα πάντα τη φύση και στη ζωή και μας δίνει με μηνύματα φιλαλληλίας, αλληλεγγύης και φιλίας, πολύ όμορφα κείμενα. Το γράψιμό της είναι ειλικρινές, αισιόδοξο, κάποτε αλληγορικό, συνήθως με χιούμορ. Ξεδιπλώνει ωραία συναισθήματα και προσφέρει αγάπη και καλοσύνη, που αγγίζουν βαθύτατα τον αναγνώστη.

Το εξώφυλλο ανήκει στην ίδια τη συγγραφέα, και οι φωτογραφίες είναι του Νεόφυτου Νεοφύτου».

Στη συνέχεια θα ζητήσουμε από τη Βασιλική Νεοφύτου να μας μιλήσει η ίδια για τον τρόπο έμπνευσης, για τον τρόπο γραφής της και κυρίως, γιατί μας τα γράφει τα διηγήματά της και τι ευελπιστεί και αναμένει από τους αποδέκτες των λογοτεχνικών κειμένων της, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από όλους εμάς τους αναγνώστες της λογοτεχνίας. Θα έχει όσο χρόνο χρειαστεί για αυτή την περιδιάβαση στο έργο της.

Και πριν να κλείσω τη μικρή αυτή εισαγωγή στο βιβλίο «Θαυμαστές Μεταμορφώσεις», θα ήθελα να συνεχίσω από εκεί που ξεκίνησα με τη φιλοσοφική έννοια των μεταμορφώσεων. Μια πολύ εξαιρετική τοποθέτηση έδωσε την τελευταία εβδομάδα ο μεγαλύτερος ζων άραβας ποιητής, Αλί Αχμάντ Σαΐντ Εσμπέρ, ο γνωστός με το ελληνικό ψευδώνυμο Άδωνις, σε όλον τον κόσμο. Είπε, λοιπόν ο σοφός των ογδόντα έξι ετών ποιητής, μεταξύ πολλών βαθυστόχαστων σκέψεων και τα εξής, τα οποία μας ενδιαφέρουν άμεσα εδώ για το θέμα μας:

«Υπάρχει μια ποικιλία, μια εκπληκτική πολυμορφία στο ελληνικό όραμα για τον κόσμο. Αυτό που πρωτίστως με ενδιαφέρει είναι αυτό που ονομάζω ποιητική πτυχή του ελληνικού πολιτισμού, υπό την έννοια ότι τα πράγματα βρίσκονται σε μια αέναη μεταμόρφωση, σε μια ακατάπαυστη αναγέννηση, ότι πάντοτε ζούμε σε μια κατάσταση διαφορετική από εκείνη του παρελθόντος. «Ποταμώ ουκ έστιν εμβήναι δις τω αυτώ» έλεγε ο Ηράκλειτος. Αυτό συμπυκνώνει τη δυναμική που σας περιγράφω».

Σας ευχαριστώ, και τον λόγο έχει η τιμώμενη αποψινή μας καλεσμένη, Βασιλική Νεοφύτου.

4 Οκτωβρίου 2016
Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου

 

Ακολούθησε συζήτηση με τη συγγραφέα και προβολή φωτογραφιών από το σύζυγό της Νεόφυτο Νεοφύτου με θέμα το φυσικό και ζωικό βασίλειο της Κύπρου, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε στην ιστοσελίδα μας.